Stowarzyszenie Głogowska Edukacja Kresowa i Miejska Biblioteka Publiczna zapraszają na kolejne kresowe spotkanie. Tym razem głogowianie będą mogli spotkać się z Andrzejem Fiedorukiem autorem książki ”Kuchnia kresowa mity i rzeczywistość”.

27 stycznia o godz. 18 w bibliotece przy ul. Jedności Robotniczej odbędzie się spotkanie z Andrzejem Fiedorukiem – socjologiem i historykiem, który opowie o mitach i rzeczywistości kuchni kresowej.

Autor wydawnictwa „Kuchnia kresowa mity i rzeczywistość” urodził się i wychował w Białymstoku. Debiutował książką Kuchnia podlaska w recepturach i rozhoworach opisana. Jeden z recenzentów określił go mianem kucharza-publicysty. W dorobku posiada kilkadziesiąt wydanych książek, w tak znanych wydawnictwach jak Muza – seria „Swojskie jadło”, czy Zysk i s-ka, gdzie ukazały się tytuły poświęcone kuchni kresowej, a także kuchniom naszych wschodnich sąsiadów (Białoruś, Ukraina, Litwa). Publikuje również na łamach „Polityki” i „Gazety Wyborczej”. W cyklu gawęd Kipi kasza kipi groch na antenie Radia Białystok prezentował historię jedzenia i pokarmów na świecie. Mieszając w kulinarnym tyglu również uprawiał eseistykę: Pokarmy i obyczaje żywieniowe a zmiana społeczna. Pomiędzy przyczyną a skutkiem, Pożywienie Kurpi. Od łowców –zbieraczy, do krainy fast – foodów czy rola mediów lokalnych w rozwoju rynku produktów regionalnych. W 2006 roku ukazała się pierwsza próba prozatorska Fiedoruka Białostockie smaki. W roku 2012 w uznaniu wybitnych zasług w dziedzinie kulinarnej, tablica z jego nazwiskiem umieszczona została w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie.