W żłobku nr 1 „Krasnal” w Polkowicach od 10 lat realizowany jest program zdrowego żywienia maluchów. Program wymyśliła i opracowała przed dekadą Agnieszka Tomczak, dyrektorka „Krasnala”.

W żłobku nr 1 „Krasnal” w Polkowicach kilka razy dziennie przygotowuje się  kilkanaście wariantów tej samej potrawy, używając wyłącznie nieprzetworzonych, naturalnych składników. Zupa pomidorowa jest przygotowywana w 7-8 rodzajach, w tym m. in. bez mąki, bez jajka, bez glutenu, bez marchewki czy bez selera. Wszystko jest smaczne, pięknie podane i zjadane do ostatniego kęsa. Tak działa kuchnia w polkowickim żłobku, gdzie od 10 lat realizowany jest autorski program zdrowego żywienia dzieci.

– Codziennie przygotowujemy posiłki podzielone na kilkanaście rodzajów, w zależności od tego, jak dietę zastosowano dla poszczególnych maluszków – opowiada Kamila Jaskóła, kucharka. – Głównie przygotowujemy dietę bez mleka i bezglutenową. Ale mamy też dzieci, które nie jedzą jabłek czy gruszek, ryżu czy orzechów. Na przykład do zup dodajemy poszczególne składniki etapami, aby dzieci z alergiami czy nietolerancją na niektóre składniki nie dostały ich na talerzu. Zupę pomidorową, która jest uwielbiana przez dzieci, przygotowujemy w 7-8 rodzajach, w tym m. in. bez mąki, bez jajka, bez glutenu, bez marchewki czy bez selera – wylicza kucharka. .

Program zdrowego żywienia maluchów w żłobku wymyśliła i opracowała przed dekadą Agnieszka Tomczak, dyrektorka „Krasnala”. Jak przypomina, na początku chodziło o dostosowanie kuchni do potrzeb dzieci z niepełnosprawnościami.

– Zdawałam sobie sprawę, że wiele chorób ma swoje źródło w złym odżywianiu. Chciałam, żeby dzieci w tym żłobku były zdrowe, żeby nabierały zdrowych nawyków żywieniowych i nie były zmuszane do zjedzenia czegoś, co im nie służy – mówi Agnieszka Tomczak, dyrektorka „Krasnala.

Żłobkowa kuchnia z dnia na dzień zmieniła swój rytm pracy. Na głowie kucharza i kucharek była teraz nie tylko odpowiednia ilość przygotowanych dań, ale przede wszystkim ich jakość i różnorodność.

– Zdrowa dieta u małego dziecka, odpowiednia jakość i ilość składników odżywczych w posiłkach, to gwarancja zdrowia i właściwego rozwoju. Już na tym etapie budujemy podstawy zdrowia w przyszłości i wyrabiamy w dzieciach prawidłowe nawyki – umówi Agnieszka Tomczak. – Dlatego w tym żłobku niczego nie solimy i nie słodzimy cukrem. Jednocześnie staramy się, żeby dzieci rozsmakowały się w tych potrawach, które nie tylko są zdrowe i wartościowe, ale także pyszne oraz – na co także zwracamy dużą uwagę – podane estetycznie i kolorowo. Sól zastępujemy ziołami, a dosładzamy wyłącznie miodem. Staramy się także wszystko przygotowywać od podstaw, nie używając półproduktów. Wszystkie składniki są naturalne. Nie używamy konserwantów – zapewnia dyrektorka żłobka.

Co ciekawe, przy tak wymagającym podejściu do diety, posiłki w polkowickim żłobku wcale nie są drogie. Rodzice płacą jedynie za zwyczajowy „wsad do kotła”, a więc tylko za produkty. Koszt ich dodatkowego przygotowania pokrywa gmina Polkowice. Samorządowi, tak samo jak pracownikom żłobka, zależy na tym, aby dzieci rosły i rozwijały się zdrowo.

– Żłobek jest miejscem, gdzie troska o dzieci jest naprawdę na wysokim poziomie. I to dotyczy zarówno opieki jak i żywienia. Dlatego od najmłodszych lat uczy się tutaj dzieci zasad zdrowego odżywiania, a dieta jest dostosowana do indywidualnych potrzeb dzieci. Jeśli któreś z nich nie toleruje jakiegoś składnika diety, to go po prostu nie dostaje, a składnik ten w posiłkach zastępowany jest czymś innym – potwierdza Ewa Kowalik, zastępca burmistrza Polkowic ds. społecznych..

Wysiłek wkładany przez kuchnię, która codziennie przygotowuje urozmaicone i zdrowe posiłki dla około 180 dzieci, na pewno nie pójdzie na marne. Jak wiadomo, im wcześniejsza edukacja zdrowotna, także dotycząca zdrowych nawyków w odżywianiu, tym lepsze przynosi efekty. Warto o tym pamiętać nie tylko w Światowy Dzień Otyłości. W tym tygodniu przypada Światowy Dzień Otyłości. Ustanowiony, aby uświadamiać o skutkach tej choroby cywilizacyjnej, ma swoje odbicie w działaniach profilaktycznych podejmowanych przez osoby i instytucje, którym leży na sercu zdrowie nas wszystkich, a zwłaszcza dzieci.