Pyszne pierogi i wiele innych smakołyków serwowano podczas tegorocznego Święta Tradycji i Kultury Ziemi Głogowskiej. Wielkim powodzeniem cieszyła się także zupa kanonicka gotowano, jak co roku w wielkim saganie.
Tradycyjnie 15 sierpnia w Głogowie obchodzone jest potrójne święto: Święto Wojska Polskiego, Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny i Święto Tradycji i Kultury Ziemi Głogowskiej „W Cieniu Kolegiaty”. Na placu przed głogowską świątynią na Ostrowie Tumskim zaprezentowali się żołnierze polscy i amerykańscy, koła gospodyń wiejskich z gmin Powiatu Głogowskiego, pszczelarze, działkowcy i instytucje powiatowe. Przed rozpoczęciem świętowania w pobliskiej Kolegiacie odprawiona została msza święta na okoliczność święta Matki Boskiej Zielnej. Po mszy głogowianie rozpoczęli świętowania na placu w cienki Kolegiaty. Na scenie zaprezentowały się zespoły folklorystyczne i kabaret. Organizatorzy przygotowali konkursy z nagrodami. Wielkim zainteresowanie głogowian cieszyły się przysmaki przygotowane przez panie z kół gospodyń wiejskich i zupa kanonicka. Dzieci bawiły się na przygotowanych dla nich dmuchanych zjeżdżalniach, karuzeli.