12 potraw na wigilijnym stole zgodnie z tradycją.Potrawy przygotowane przez żonę i jej mamę są najsmaczniejsze. Karp teściowej to danie królewskie.
Jeremi Hołownia, Wicestarosta Powiatu Głogowskiego to tradycjonalista. Święta spędza w domu i w gronie rodziny. Życzenia najchętniej składa osobiście. Sporadycznie wysyła sms i e-mail. Chociaż nie stroni od kuchni, to w czasie świąt odstępuje ją swojej żonie i teściowej. Obie panie na stół wigilijny przygotowują12 potraw. Karp teściowej, jak twierdzi wicestarosta jest wyjątkowy, królewski. Wszystkie potrawy na stole wigilijnym są postne, w tym dniu nikt nie jada mięsa.
– W młodości Babcia przygotowywała pyszną kutię – mówi Jeremi Hołownia. – Bardzo ją lubiłem. Wigilijnych potraw nie przygotowuję, ale od kuchni nie uciekam. Moim daniem popisowym jest golonka w piwie. Robię też dobry gulasz.
W tym roku zgodnie z tradycją Wigilia w domu w gronie rodziny. W drugi dzień świąt planowany jest wyjazd poza Głogów do rodziny Pana Jeremiego.