Około 500 osób odwiedziło „ekonomik” w ramach ‘Drzwi otwartych”. Zapoznali się z ofertą edukacyjną i uczestniczyli w zajęciach kulinarnych.
Uczniowie szkół podstawowych i gimnazjalnych odwiedzili Zespół Szkół Ekonomicznych w Głogowie, aby zapoznać się z ofertą i bazą dydaktyczną. Zwiedzali pracownie, salę gimnastyczną. Dużym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia kulinarne: lepienie pierogów, pieczenie chleba czy parzenie kawy i herbaty.
– Zastanawiam się nad kierunkiem hotelarstwo – mówi Karolina. – Marzy mi się praca w renomowanym hotelu.
– Zostanę kucharzem – mówi Sebastian. – Lubię stać przy garach i pichcić. Nabiorę trochę umiejętności i w przyszłości odtworzę własną restaurację.
– Chcę pracować w biurze – mówi Zosia. – Może, za kilka lat, dostanę się do urzędu miasta lub powiatu.
– Nie wiem jeszcze jaką szkołę wybiorę. Przeglądam wszystkie oferty. Rozmawiam z koleżankami – mówi Asia. – Chcę mieć dobry zawód, aby zwiększyć swoje szanse na intratną posadę.
Kandydaci do „ekonomika” mogą wybierać kształcenie w kierunkach: technik ekonomista, technik rachunkowości, technik logistyk, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Nauka w „ekonomiku” wg. pedagogów i dyrekcji ma wiele zalet. Jedną z nich jest zdobycie zawodu, wiedzy i umiejętności, które ułatwią dalszą edukacje na studiach. Kolejnym atutem są krajowe i zagraniczne praktyki zawodowe: w hotelach i na promach. Będąc uczniem „ekonomika” można prowadzić miniprzedsiębiorstwo gastronomiczne.