Śledź pocztowy w miodowym sosie, gęś pieczona w winie, gryczane bliny wołyńskie- to zaledwie kilka przykładów dań, na które przepisy są w książce „Kuchnia polskich Kresów”. Jej autor Ryszard Jan Czarnowski 7 listopada o godz. 17:00 będzie gościł w głogowskiej bibliotece. Spotkanie organizowane jest we współpracy z Głogowską Edukacją Kresową.
W książce „Kuchnia Polskich Kresów” znajdziemy bogaty zbiór przepisów, które świadczą o tym, że kuchnia kresowa to nie tylko wyszukane szlacheckie i magnackie dania. To przede wszystkim smakowite, a przy tym wykwintne potrawy, przygotowane nierzadko z prostych, ogólnodostępnych składników.
– Autor w swojej książce sięga do dziejów dawnej Rzeczypospolitej, przypomina tradycje i kresowe zwyczaje – mówi Agnieszka Błaszczyk Biblioteka Lokalna Osiedla Głogowskiego.
Spotkanie rozpocznie się o godz. 17:00 w bibliotece przy ulicy Jedności Robotniczej nr 15.
Wstęp wolny. Po spotkaniu będzie można kupić książkę z autografem autora.
Ryszard Jan Czarnowski- pisarz, teoretyk sztuki, grafik. Działacz drugoobiegowego ruchu wydawniczego w PRL, za co został uhonorowany przez Ministra Kultury i Sztuki RP odznaczeniem Zasłużonego Działacza Kultury. Przez Krąg Pamięci Narodowej uhonorowany tytułem Dziedzictwa Narodowego. Odznaczony Krzyżem Czynu Zbrojnego Polskiej Samoobrony Na Kresach Wschodnich RP.
Projekt realizowany jest w ramach Budżetu Obywatelskiego 2023 „Festiwal Kuchni Kresowej”.