Królował barszcz wigilijny z uszkami, były też potrawy ze śledzi, karp w galarecie, sałatki i pierogi. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały swoje umiejętności.
W Centrum Handlowym Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu odbyła się Prezentacja Tradycyjnych Stołów Wigilijnych, zorganizowana z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Powiat Głogowski i Gminę Kotla reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Chociemyśli i Zespół Folklorystyczny „Wrzos”. Stoły uginały się pod ciężarem świątecznych potraw. Królował barszcz wigilijny z uszkami, potrawy ze śledzi, karp w galarecie, sałatki i pierogi nadziewane rozmaitymi farszami. Nie zabrakło kutii, różnych rodzajów ciast, ciasteczek i klusek z makiem.
– Panie pięknie udekorowały nasze stoisko i przygotowały potrawy na wigilijny stół – mówi Anna Marcinkowska, inspektor z Urzędu Gminy w Kotli. – Prezentacja miała na celu promowanie polskich produktów i zwyczajów wigilijnych.
Podczas imprezy wszyscy uczestnicy mogli poznać smak świątecznych potraw przygotowanych przez dolnośląskie Koła Gospodyń Wiejskich. Panie bez problemu rozdawały przepisy na przygotowane przez siebie przysmaki.
Organizatorami imprezy byli: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Zdjęcia: Urząd Gminy Kotla