Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie przygotowali pyszną niespodziankę dla mieszkańców miasta. Upiekli pierniki, babki, strucle i wiele innych ciast. Pyszności można było kupić w warsztatach placówki przy ul. Jedności Robotniczej.
Uczennice klasy III A Zespołu Szkół Zawodowych o specjalności kucharz, klasy II o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych i III H technik hotelarz bardzo czynnie zaangażowali się w kiermasz ciast świątecznych. Upiekli pyszne babki, jabłeczniki, strucle, pierniki, snikersy, makowce i makoserniki. Sprzedawali je w warsztatach, gdzie uczą się gotować i piec. Zarobione pieniądze przeznaczone zostały na zakup produktów do kolejnych ciast, które powstaną podczas warsztatów. Głogowianie chętnie kupowali wypieki, ze względu na ich niepowtarzalny smak i oczywiście cenę. Za kostka sernika, snikersa czy makosernika trzeba była zapłacić 15 zł, za drobne pierniczki – 7 zł a za Mikołaja z piernika – 5 zł.
– Bardzo smaczne wypieki. Od wielu lat tutaj się zaopatruję. Ciasta zamrażam i przetrzymuję do świąt. Po rozmrożeniu są jak świeżo upieczone – mówi Jolanta Malikowska, głogowianka.
Kierownik Warsztatów Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie nie kryje zadowolenia z powodzenia jakim cieszył się kiermasz. Ciasta znikały ze stołów. Głogowianie chętnie kupowali.
– Nasz młodzież jest bardzo zdolna – zapewnia Małgorzata Długosz, kierowniczka warsztatów. – Wypiekają bardzo smaczne ciasta. Uczą się pod okiem wykwalifikowanej kadry.
Zdjęcia: Warsztaty Zespołu Szkół Ekonomicznych