Dietetycy, dyrektorzy przedszkoli oraz restauratorzy spotkali się w muzeum z dr. Anną Skoczyńską. Wysłuchali pierwszego wykład dot. zdrowej diety w środowisku bogatym w arsen.

Kilkadziesiąt osób wzięło w wykładzie dr hab. Anny Skoczyńskiej pt. Ekspozycja na arsen a zdrowa dieta. W sali głogowskiego muzeum zasiedli dyrektorzy głogowskich placówek oświatowych, dietetycy z przedszkoli, żłobków, szkół oraz restauratorzy, którzy zajmują się dostarczaniem żywności dla dzieci. Jest to pierwszy z wykładów związanych z działaniami Gminy Miejskiej Głogów, Gminy Kotla, Gminy Żukowice i Gminy Pęcław związanych z działaniami na rzecz zminimalizowania zagrożeń i szkód w środowisku oraz eliminowania narażenia mieszkańców gmin na działanie arsenu W konferencji wziął udział Rafael Rokaszewicz Prezydent Miasta Głogowa, który zapewnił, że to jest pierwsza ale nie ostatnia konferencja na temat arsenu, zdrowego stylu życia i odżywiania w środowisku, gdzie poziom tego pierwiastka jest znacznie przekroczony.  

– Wiedza o arsenie jest bardzo potrzebna. Głogowianie i mieszkańcy ziemi głogowskiej żyją w środowisku, gdzie arsen nieorganiczny jest podwyższony – mówi Rafael Rokaszewicz, Prezydent Miast Głogowa. – Przez cały rok będziemy prowadzić szereg działań, akcji edukacyjnych, które będą miały na celu podniesienie świadomości na temat zasad zdrowego życia nie tylko odżywiania.